Definitionen på et eget hegn og et fælles hegn er fastsat i Hegnslovens § 1, som lyder således:
”§ 1. Denne lov omfatter såvel fælleshegn som egne hegn. Ved fælleshegn forstås her hegn,
som rejses således, at der til hegnet afgives jord fra begge de tilstødende ejendomme. Ved egne
hegn forstås hegn, som rejses på egen grund langs ejendommens skel.”
Bestemmelsen skal forstås således, at hvis et hegn er placeret i skellet, så er det som udgangspunkt et fælleshegn. Hvis et hegn er placeret tilstrækkeligt langt fra skellet, så betegnes det som et eget hegn.
Dette er dog ikke altid tilfældet, idet man også skal tage hensyn til, hvor langt hegnet er placeret fra skel, samt hvem der afholdte omkostningerne i forbindelse med rejsning af hegnet/hækken.
Hvis du er i tvivl om hegnet er et fælles hegn eller et eget hegn, har du mulighed for at indbringe sagen for din kommunes hegnsyn. Her vil de tage stilling til karakteren af hegnet.
Hvis du har nogle spørgsmål til en forestående hegnssag, eller hvis du ønsker at klage over en afgørelse fra hegnsynet, sidder vores rådgivere klar til at besvare dine spørgsmål.
Hvad skal jeg gøre, hvis jeg ikke får medhold?
Hvis du ikke har fået medhold ved hegnsynet, så har du mulighed for at påklage hegnsynets afgørelse til domstolene. Dette skal du gøre indenfor 4-ugers fristen, som også angives i klage-
vejledningen til afgørelsen.
Det er vigtigt, at du overholder de angivne frister, idet domstolene sjældent accepterer en fristoverskridelse.
Hvis du er i tvivl om, hvordan hegnsynsprocessen fungerer, og har du behov for hjælp til at påklage en afgørelse, kan du trygt ringe eller skrive ind til vores kontor.
Hvornår er en skelforretning relevant?
Som nævnt ovenfor, så er en skelforretning nødvendig, når der opstår tvivl vedrørende skellets placering. Dette bliver særligt relevant, hvis en af parterne eksempelvis påberåber sig hævd, hvis hegnet har været placeret det samme sted i over 20 år.