Antennemaster
En sag vedrørende en 48 meter høj antennemast, som blev rejst 2,5 meter fra skel indebar, at den naboretlige tålegrænse var overskredet af det teleselskab, som havde opført masten. Dette indebar, at teleselskabet skulle betale erstatning til ejendommens ejer for det værditab og de gener, som den pågældende blev påført.
Midlertidige gener kan også kræves erstattet
Hvis en nabo – f.eks. en bygherre – midlertidigt eller permanent udøver en sådan virksomhed, at det påfører en gener i form af støj, vibrationer, lugt, støv, forringede adgangsforhold eller indblik, kan man kræve erstatning af naboen.
De midlertidige gener kan være nødvendige at påføre nabo for f.eks. at opføre et nyt byggeri – men det kan altså indebære, at man kan kræve erstatning af den nabo som opfører byggeriet, hvis generne overskrider den naboretlige tålegrænse. Bygherren på nabogrunden har mulighed for at indkalkulere udgifterne til erstatning til naboerne som generes af byggeriet.
Permanentlige naboretlige gener
Den udsigt, man har fra sin ejendom, er som udgangspunkt ikke beskyttet over for naboens byggeri eller lignende, som kan indebære indbliksgener, skyggegener eller berøvelse af ens udsigt. Imidlertid kan opførelse af byggeri og lignende på nabogrunden indebære så store naboretlige gener, at man har mulighed for at kræve sit værditab erstattet.
Eksempel herpå findes der mange af i domstolspraksis, og f.eks. kan nævnes en sag om opførelse af lejligheder i en etageejendom.
Etageejendommen havde en højde på knap 30 meter og skulle indeholde lejligheder. Kommunen havde vedtaget en lokalplan som indebar, at byggeriet var lovligt. Imidlertid nåede domstolen frem til, at naboerne kunne kræve erstatning, selvom byggeriet var lovligt, fordi lokalplanen og byggeriet overskred den naboretlige tålegrænse. Byggeriet indebar, at naboerne skulle tåle indbliksgener og skyggevirkninger fra byggeriet, og naboerne blev tilkendt erstatning i form af erstatning for værdiforringelse og gener.
Andre eksempler på permanentlige naboretlige gener kan være naboens træer, som kan have en højde og et omfang, som langt overskrider det tålelige og acceptable og normale i området. Som udgangspunkt har man lov til at have træer og andre bevoksninger stående på sin grund, men der er undtagelser til denne ret.
- Hvis grene og blade og lignende vokser igennem et fælleshegn eller hen over skel, eller forårsager skade på din ejendom eller nedfald virker generende, så kan træet kræves beskåret/fældet.
- Hvis træets grene og blade m.v. hænger så lavt, at man ikke kan bevæge sig frit på sin egen ejendom, så kan man få pålagt naboen at beskære træ og grene.
- Hvis træet er til fare for naboen, f.eks. fordi det er gammelt, nogle af grenene er rådne, eller der er fare for, at det vælter under en storm, så kan man kræve træet fældet eller beskåret, så det ikke længere udgør en fare.
Skyggegener
Nogle skyggegener skal tåles, og andre skal ikke tåles.
Der findes en righoldig praksis på området som beskriver hvilke naboretlige gener man normalt skal tåle og acceptere.
Skyggegener der skal tåles:
En afgørelse fra 2016 angik nogle ældre fyrretræer, som var 9 meter høje, og som var plantet ca. 1 meter fra skel. Gener og ulemper bestod af skygge, rodskud og nedfald i form af fyrrenåle, smågrene og kogler.
Det fremgik af lokalplanen for området, at det var et område med forholdsvis store grunde med skovagtig beplantning og kuperet terræn.
Der var foretaget syn og skøn af en landskabsarkitekt, der beskrev træerne som ikke farlige for omgivelserne og som træer, der ikke gik ud over det, man normalt så i området. Skyggegenerne var begrænset til formiddagstimerne. Retten nåede frem til, at træerne ikke skulle hverken beskæres eller fældes.
Som det ses af ovennævnte begrundelse, så er der tale om en konkret vurdering, hvor man inddrager forholdene for området, naboens konkrete gener og om træer m.v. er til fare for naboen.
Skyggeeffekten har selvfølgelig stor betydning, og det har betydning på hvilket tidspunkt af døgnet træerne skygger.
Skyggegener der ikke skal tåles:
Der kan nævnes følgende afgørelse, hvor en 250 år gammel eg skabte så store gener for naboen, at ejeren af egetræet blev pålagt at fælde det pågældende træ.
Grenene rakte ind over skel, og egetræet var placeret meget tæt op ad naboens skel. Nedfald fra træet indebar, at naboen skulle rense og rengøre taget på sin carport nærmest hver 2. måned. Da naboen købte sin ejendom for 10 år siden skyggede træet ikke i samme omfang.
Derudover udtalte en skønsmand, at træet var til fare for naboejendommen og kunne risikere at vælte i forbindelse med en kraftig storm.
Retten nåede frem til, at ulemperne og generne fra det pågældende træ var så store, at ejeren af træet blev pålagt at fælde det.
I en anden sag fra 2001vedrørte et 150 år gammelt bøgetræ, som var placeret ca. 1 meter fra skel, nåede retten frem til at bøgetræet skulle fældes.
Bøgetræet ragede ind over skel, og grene og blade faldt ned på naboens ejendom. I blæsevejr og dårligt vejr var nedfaldsgenerne så store, at naboen ikke turde lade sine børn lege under træet.
Man kiggende på, om træet kunne beskæres, men dette kunne ikke lade sig gøre på forsvarlig vis, og derfor nåede man frem til at eneste mulige måde at få gener og ulemper væk på, var ved at pålægge ejeren af træet at fælde det.
Nogle gange når man frem til, at det ikke er nødvendigt at fælde et træ, men at en strygning eller beskæring af træet kan afhjælpe de gener og ulemper, der er forbundet med træets tilstedeværelse. Ud fra et princip om, at man ikke skal påføre hinanden større gener og ulemper end højest nødvendigt – heller ikke ejeren af træet – så finder domstolene ofte en mellemløsning, hvor man beskærer eller styner træet, hvorved de værste gener fra træet i form af nedfald, grene der rager ind over skel, skyggevirkninger ect. fjernes i videst muligt omfang, uden at træet nødvendigvis af den grund bliver fældet.
Overordnet kan man sammenfatte det således, at tålegrænsen i relation til skyggegener vurderes konkret. Uvæsentlige skyggegener skal tåles, hvorimod væsentlige skyggegener, som generer lang tid og en stor dele af arealet på nabogrunden ikke skal tåles.
Udsigtsgener
Udsigtsgener der ikke skal tåles.
Ud fra praksis kan det udledes, at udsigtsgener fra en privat boligbebyggelse er beskyttelsesværdig – dette især hvis man kigger på tidsprioriteten forstået på den måde, at det ofte har afgørende betydning for, hvilke forventninger man har til udsigten og hvorledes området tager sig ud og har taget sig ud tidligere.
Hvis man erhverver en ejendom, hvor man ikke har nogen udsigt, så kan man heller ikke forvente at man senere hen kan få pålagt naboerne at beskære træer eller nedrive bygninger eller betale erstatning for noget man ikke selv havde nogen forventning om at kunne opnå.
Omvendt forholder det sig hvis man har en udsigt som bliver berøvet en på grund af opførelse af ejendomme, beplantning med træer og lignende, som berøver udsigten til området, vand eller lignende.
Det har stor betydning når man vurderer om en udsigtsgene skal tolereres, hvor stor en værdiforringelse man udsættes for som følge af naboens handlemåde.
På trods af den store betydning udsigten normalt tillægges er det forholdsvist sparsomt, hvad der findes af domme på området.
Det kommer således i særlig grad an på en konkret vurdering af det værditab man påføres, de forventninger man kunne have, da man erhvervede ejendommen og mens man bebor ejendommen, de indbliksgener en beskæring f.eks. kan have af naboens træer, den måde området tager sig ud på og de ulemper naboerne evt. bliver påført, hvis det er således at udsigten skal reetableres.