Gamle vejrettigheder
Vejrettigheder, som er stiftet inden tinglysningslovens ikrafttræden nyder beskyttelse efter tinglysningslovens § 52, således at rettigheder over vejen er beskyttet uden tinglysning og uden at være tinglyst på ejendommen.
Der er mulighed for at tinglyse vejretten på de respektive ejendomme, således at eventuelle rettigheder ikke bortfalder i forbindelse med en godtroende erhververs overtagelse af en ejendom.
En vejret og en definition af vejbegrebet, er en vej, grund, bro eller plads, der tjener som færdselsareal.
De personer, ejendomsejere eller brugere, som benytter vejen har vejret i det omfang benyttelsen/brugen har fundet sted.
Vejrettens beskyttelse
Vejretten nyder beskyttelse mod forandring eller ophør.
Vejretten nyder beskyttelse hvis den er aftalt, eller hvis den er tinglyst på de ejendomme som har vejret, eller hvis den er stiftet før tinglysningslovens ikrafttræden i medfør af tinglysningslovens § 52, eller hvis den er omfattet af vejrettighedsloven, som foreskriver at ejendomme som kun har den pågældende vej som adgangsvej, er beskyttet mod at den forandres eller ophører, således at færdsel til ejendommen ikke længere kan finde sted.
Vejrettens forandring eller ophør
Vejretten kan forandres eller ophøre, hvis en godtroende køber erhverver ejendomsretten over det areal, som vejen er beliggende på uden at være opmærksom på, at der påhviler arealet en vejret.
Dette kaldes ekstinktion, og betyder at vejretten kan forhindres af den godtroende køber/aftaleerhverver, som har erhvervet ejendommen.
Vejretten kan forandres eller ophøre på grund af retssager, tvangsauktioner eller ekspropriation.
Desuden kan vejretten ophøre eller bortfalde, hvis den nedlægges. Dette kan ske enten ved kommunens foranstaltning efter lov om private fællesveje § 72 og de efterfølgende bestemmelser.
Alle har mulighed for at ansøge om nedlæggelse af en privat fællesvej med medfør af lov om private fællesvej § 72, hvor det bestemmes, at kommunen skal tage stilling til, om en privat fællesvej skal nedlægges eller omlægges, hvis en grundejer med den fornødne interesse i spørgsmålet anmoder kommunen herom.
En privat vej kan ophøre eller forandres, hvis det aftales mellem de parter som har interesse i vejens eksistens.
Der ud over kan private fællesveje ophøre ved det der benævnes frihedshævd – hvilket er en fysisk hindring af benyttelsen af vejen, som har stået på i hævdstiden, altså 20 år eller mere – det kan f.eks. være hvis arealet hvorpå vejen er beliggende og som giver adgang til vejen er afspærret en person, hvilket hindrer andre end den pågældende person i at benytte vejen, og at dette forhold står på i mere end 20 år.